Vejle har flest skybrud i Danmark – hvordan sikrer du dig bedst?
Nye tal fra DMI viser, at Vejle Kommune i gennemsnit har 42 dage med skybrud om året, hvilet er er en stigning på hele 65% over det seneste årti. Faktisk fører Vejle an i hele landet som den kommune med flest skybrud om året, hvilket måske ikke lige er den rekord, som vejlenserne synes bedst om.
- Faktum er, at vi er meget udsat i Vejle, hvor vi også har en ådal, nogle af de stejleste bakker i Danmark og fjorden at tage i betragtning. Der er ganske enkelt vand fra alle sider og på trods af, at der bliver gjort meget fra byens side for at styre vandet med sluser, pumper og overløbsområder, er de mange skybrud svære at gardere sig imod. Derfor er det en rigtig god ide, at den enkelte bliver endnu mere opmærksom på at sikre sig mod vandskader i sit eget hus, siger Claus Lomholt Poulsen, direktør hos Vejle Brand forsikring.
Vand i kælderen
En af de typiske vandskader ved skybrud, er vand i kælderen. Vandet kan eksempelvis fylde en kælderskakt op, hvor afløbet er tilstoppet eller hvor afløbet er for småt dimensioneret. Der kan også komme så meget vand, at de lokale kloakrør ude i vejen bliver overbelastet. Det betyder, at vandet kan blive presset tilbage i rørene til huset og flyde over afløbet i kælderen.
- Man skal huske på at mange huse er bygget i en tid, hvor vi ikke havde så meget nedbør. Så hvis man gerne vil undgå vandskader og efterfølgende fugtproblemer og skimmelsvamp, er det virkelig vigtigt selv at være opmærksom og aktiv, siger bygningstaksator Johnny Kristensen hos Vejle Brand.
Et par gode råd
Hvad kan du så selv gøre som husejer, hvis du skal sikre dig bedst muligt mod vandskader fra skybrud?
- Det nemme og helt essentielle er at tjekke tagrenderne og afløbene på din grund. Hvis de er tilstoppede med blade og snavs, kan det medføre, at regnvandet ikke ledes væk fra huset. Tag dig jævnligt tid til at rense dem, så vandet kan løbe helt frit, siger Johnny Kristensen.
Hvis du har en kælder, anbefaler forsikringsselskabet også, at du begrænser opbevaring af indbo i gulvhøjde, som eksempelvis tøj, møbler, elektronik og fødevarer. Her kan du sikre det ved at flytte, løfte eller opklodse genstande fra gulvet, så skaden bliver begrænset ved oversvømmelse.
- Du bør også opmærksom på om belægningen og jorden omkring kælderen har et fald væk fra huset. Hvis det ikke er tilfældet, er det en rigtig god ide at få gjort noget ved det. Ellers vil vandet altid ende i kælderen. Du kan også overveje at lægge et aquastop kontraventil i dit kælderafløb, så vandet ikke kan komme op, hvis der er pres på ude fra det lokale kloaknet, siger Johnny Kristensen og fortsætter:
- Hvis du har en kælderskakt eller døre, som sidder lavt og tæt på grundspejlet, er det også en god ide at sikre de mest udsatte områder med sandsække, når vejrudsigten peger på meget regn. Og hvis du er så uheldig at blive ramt af en oversvømmelse i din kælder, skal du hurtigst muligt selv begrænse skaden på dit indbo ved at flytte det til tørre områder og selv vaske eventuelt tøj, som er blevet vådt.
Tilbage til oversigt